Sunday, 26 December 2010

SeTelah seKiaN Lama ~

dh dekat 2 minggu I x update blog ni..bz la sket..kna jd driver kakak I..die start prktikal..so I pn kna duk Kb la..my sis keje dkt Aizuddin & co..hari ni I akn bertolak ke perak hri ni..nk teman my sis drive ke Tapah..nk pegi mane ye? & nak balik bile ye? 2hb I dh kna balik UiTM dah..huhu...sesuatu yg menyeksakn dri.I nk cuti lgi..nape UiTM xwat cuti setahun ek..hehe..boleh I rehat puas2 hati..tido,makan,tido,makan..tp kenapa ye xgemuk2..sedihnye..nk gemuk!...

****
huh!..c u kt perak plak..jom jalan2!!!.. :-)
c u..

Tuesday, 14 December 2010

Hari Selasa~

hari ni I bangun awal...I bersama mummy I kemas rumah..kemas dapur..fuhh..licin..ad la beberapa tempat masih xsiap..bath room I dah basuh smlm..after kemas umah..I masak..I masak sup tulang+syur goreng+ayam goreng+sardin..kata kakak(damia):"xsedap la ciksu masak hari ni.."..haha..nape agaknye xsedap?..myB sbb lauk2 xde yg die suke..mase I masak ikan goreng+ikan singgang..kata kakak(damia):"sedap la ciksu msak arini.."..hehehe...bangga ad org puji..bdk kecik puji..ok la 2 kan..hehehe...tpi hari ni xabes la die makan coz xsedap..! xpe..nnt ciksu msak lgi sedap.. :-)

*****

tinggal lagi lebih kurang 2 minggu tuk I masuk ke kolej..dpt ke x kolej?..hope2 dapat..kalau x umah sewa la jawabnye I kna duduk...2 yg ready2 blaja masak..takut xdapat kolej..xkan hari2 nk makan sardin ngn telur..mcm kakak(kak ina) I cakap:"makan je la telur hari2..telur rebus,pas2 telur goreng.."..huh!nnty muke pon cam telur...so,kna la rajin2 blaja masak ye cik Hidayah..chaiyooK!!aja2 fighting..hehe...

*****

Monday, 13 December 2010

MasaK-MeMasak

semalam I masak taw..tuk Lunch..I msak ikan singgang+telur dadar+ikan goreng+sayur goreng+ulam+budu...hehe..nasi 1 periuk abes...best la agaknye I msk..hahaha...pas2 mkan mlm 2 kakak I msk dgg goreng..I bntu la jgk..hehe..kire blaja la jgk 2...hari ni I just buat sayur air + ikan goreng..pas2 mummy I masak yg selebihnye...kire ok la 2...

******

I dah xtaw nk cite ap lgi la kawan2.. borim plak..I kna kemas rumah..kwan my sis nk dtg..so kna la kemas2 umah ni...huhuhu.. k..gtg now...bye2..~

Saturday, 11 December 2010

Wedding Kak Suya & Abe Shidi


kak suya & abe shidi

hari ni I bangun awal sket..sket je la..I nk pegi wedding kak suya..akak senior mse kt skolah maahad dlu & senior kt UiTM..hehe..dengan rase malunye I pegi..yela,skali ngn kak suya bru 2 kali I attend majlis kawen kawan..yg dlu kak aisyah..ble la plak giliran I..hehe..lambatnyeeee...
:-)..hak3..tema kak suya warna merah..merah menyala beb..after dat myb warna purple..I tngk gmbr die kt FB dh pkai bju purple..xtaw la tkut ad bnyk lgi..hehe..I amek gmbr tp lupa nk bluetooth dr kwan I,Aina Amirah..I pegi sane ngn Aina,& the others are my cazens..Sarah,Suhailah & Muhaimin..hehe..I pegi sane borrow my Sis punye MR.SWIFT..pegi sane pon xlalu nk makan..I xske pegi mkn dkt kenduri ni..alahaii..cerewetnye..hehe..xsangka plak I yg MR.Z pegi sane jgk..klau x blh I tnggu ptg sket..blh la jmpa MR.Z..haha..siapakah gerangan MR.Z???haha..jeng3..dah la,I dah penat cte pasal wedding ni...
*****
after I balik dr wedding ni..I dpt makan pulut ais krim..dh lame mengidam..kawan I pegi rantau pnjang..die tolong belikan..Thanks MR.H. jasamu akn ku kenang..hehe..& I benda I nk gtau..kan smlm I cakap I nk masak..tp,xtermasak la..I balik lmbt dh dr wedding..nk masak ap lgi..lgipon xde org nk makan..nnt esok I masak la..qada yg arini..hehe..I dh penat la menaip ni..I chow dlu..bile I dh xpenat..kte jmpa lgi..bye2 MR.BLOGGER..

Friday, 10 December 2010

Masak-memasak

sejak cuti sem ni jadi malas...I xde mo0d nk wat ape2 keje..hmmm..perasaan malas semakin mnghantui driku..tp,bersama Mr.Blogger I ni xmalas la plak..I perlukan Mr.Blogger ni tuk I luahkan ap yg I rase..I tension..sad..I wanna to CRY..huk3...I mesti kuat..sejak 2 menjak ni mcm2 jd..I bnyk sngt problem..I hope I can be a stronger person..I hope I blh tabah ngn ape yg berlaku..I mesti kuat!!..I perlu kumpulkan semangat..esok I dh nk mula blaja masak ngn MY LOVE,Chief Rahimah..hehe..esok nk blaja masak ap yer? Tomyam + daging goreng + sayur campur+ ikan goreng..ckup la menu I tuk esok...

actually,I nk blaja masak sbb i dh jnji dngn si DIE nk blaja msak..hehehe..lgipon I dh kna blaja msk la sbb I budget 16.06.2016 I dh nk kawen..hehehe...smoga Allah memberi jodoh yg terbaik tuk I..moga2 jodoh I org yg beriman..ameenn...

I think I nk tdo dlu..I hope esok bile I dh bngun, I lupakan sume yg telah melanda diri I ni..before I tido I nk mintak maaf dr sume sahabat2..family..or sape2 yg kenal diri I ni..(walaupon korang xbce pon blog ni..hehehe)..nyte all...sweet dreamzz..luv u all!

Dah Lame Tak Update This Blog..~

hari ni I dapat result..seriusly xsangka la ngan result yg I dpt..xpercaya..unexpected..wow!..hehe..alhamdulillah..mungkin ni rezeki..and I hope rezeki makin meningkat setiap sem..ameenn..hari ni tamat la segala debaran yang ad dlm diri I ni..

**GPA-3.78 ; CGPA-3.57**


but,hari ni jugak hari yg amat memilukan jiwaku..xsangka org yg I percaya(boleh la) tipu I..mungkin ni hikmah yg Allah bg..I terpaksa bersabar tuk dpt kegembiraan result yg OK la jgk 2.. walaupon menyakitkn & menambahkn plak rse x percaya I pda laki,tp I terpaksa terima..I hope Mr.Right xmcm 2.. Btw, I nk ucap terima kasih pada DIE yang wt I camni..mcm ditipu hidup2..naseb I xpercaya 100%(walaupon dh percaya,org mesir katekn..percaya la)..I hope DIE bahagia bersama insan tersayang...ameenn..2 je la yg I dpt doakan...:-)..ape yg Allah lakukan ad hikmah...I percaya 2..:-)

Saturday, 22 May 2010

HiDuP iNi xSeLaLuNye InDaH..~

hidup yg kte lalui adakalanya manis..adakalanya pahit..
Allah sering menguji kite..

Adakah aku ingin menolak takdir & ujian Allah untukku..
YaAllah..jika ini ujianMu untukku..
Tabahkan lah hatiku mengharungi dugaan yg bakal mendatang...
YaAllah..ak memerlukan kekuatan untuk melupakan dia..
YaAllah..bantulah aku...:(

Ap yg ak harapkan dia berjumpa insan yang dicintainya..
insan yg lebih baek dr ku..
insan yg layak untuknya..
Lelaki soleh hanyalah untuk perempuan yg solehah..
YaAllah..berilah dia kebahagian dunia & akhirat..amiin...

Friday, 14 May 2010

maher zaen..

video

CINTA dari sudut pandangan IMAM AL-SYAFIE~

Imam Al-Syafie banyak memberi pedoman dalam memilih kawan. Beliau juga mengakui sukar mencari sahabat sejati yang mahu berkongsi suka duka bersama. Ketika menilai sahabat sejati pada waktu susah, katanya:
“Kawan yang tidak dapat dimanfaatkan ketika susah lebih mendekati musuh daripada sebagai kawan.

Tidak ada yang abadi dan tidak ada kawan yang sejati kecuali yang menolong ketika susah.
Sepanjang hidup aku berjuang bersungguh-sungguh mencari sahabat sejati hingga pencarianku melenakanku.

Ku kunjungi seribu negara, namun tidak satu negara pun yang penduduknya berhati manusia".


Imam Al-Syafie turut meminta kita berhati-hati memilih sahabat kerana sahabat yang baik akan membawa ke arah kebaikan dan begitu sebaliknya. Katanya:

“Jika seseorang tidak dapat menjaga nama baiknya kecuali dalam keadaan terpaksa, tinggalkanlah dia dan jangan bersikap belas kasihan kepadanya. Banyak orang lain yang dapat menjadi penggantinya. Berpisah dengannya bererti istirehat.
Dalam hati masih ada kesabaran buat kekasih, meskipun memerlukan daya usaha yang keras. Tidak semua orang yang engkau cintai, mencintaimu dan sikap ramahmu kadangkala dibalas dengan sikap tidak sopan. Jika cinta suci tidak datang daripada tabiatnya, tidak ada gunanya cinta yang dibuat-buat.

Tidak baik bersahabat dengan pengkhianat kerana dia akan mencampakkan cinta setelah dicintai. Dia akan memungkiri jalinan cinta yang terbentuk dan akan menampakkan hal yang dulunya menjadi rahsia.

Seseorang itu juga dapat menundukkan musuhnya dengan menunjukkan rasa persahabatan".

Imam Al-Syafie dalam hal ini berkata:

“Ketika aku menjadi pemaaf dan tidak mempunyai rasa dengki, hatiku lega, jiwaku bebas daripada bara permusuhan.
Ketika musuhku berada di hadapanku, aku sentiasa menghormatinya. Semua itu kulakukan agar aku dapat menjaga diriku daripada kejahatan.

Aku nampakkan keramahan, kesopanan dan rasa persahabatanku kepada orang yang kubenci, seperti aku
nampakkan hal itu kepada orang yang kucintai.”



Dah lame tinggalkan blog ney..~

dah lame ak xdpt nk edit blog ney..
al maklum..bz ngn final exm..pas2 jage ank sdare ak, c hanny butuk..hehehe..

skang ak cuti sem..ape ek yg patut ak wat..
ak harap cuti ak sem ney,ad la manfaat ngn faedahnye..huhu..
ak pk ak nk keje,tp keje ap la yg blh ak wat..
lagi 1 ak rse ak nk jalan2..round 1 Malaysia..ahakkss...(",)

nape ek kdg2 ak rase sedih sngt...
sdh ngn ap yg dh berlaku.. (T-T)
ak harap,Allah memberi taufiq dan hidayah Nya..
ak nk jd seorg hamba yg bertaqwa..
ak nk jd seorg hamba yg taat dan patuh kepadaNya..
YaAllah..berilah ak jalan yg lurus..jalan yg kau redhai..amiin..

Tuesday, 16 March 2010

CheeSe CaKe..My FaV.. ~

Bahan-bahan

2 ketul cream cheese 250gram
1 tin susu pekat manis
2 biji telur
1 sudu tepung gandum

Cara-cara

Tapak(base)
1. Biskut oreo dihancurkan
2. Satu cawan majerin yang dicarikan.. gaul sebati n tekan kat dasar loyang as tapak atau swiss roll..potong dan susun dalam loyang..

Topping
3. Biarkan chesse lembut dgn suhu bilik..kemudian pukul(leh guna mixer or blender)
4. masukkan susu..dan pukul lagi
5.dah sebati..masukkan telur sikit2..
6. masukkan tepung..
7. klu suka..leh masukkan coklat cip@ coklat rice..
8.tuangkan dalam loyang berisi biskut@kek tadi..utk hiasan boleh laa taburkan kepingan badam atau swirl kan coklat cair kat atas..
7.sedia utk di bakar...lebih kurang 45 minit..tapi cucuklaa ngan cake tester or lidi utk pastikan dia dah masak..(dah tak melekat kat lidi tu masak dahlaa)

Rich ChoC Puding..~



Bahan-bahan ( 1 loyang sederhana besar )

  • 1/2 cawan serbuk koko
  • 1 cawan gula
  • 1/2 cawan susu tepung
  • 1/2 sudu teh garam
  • 4 1/4 cawan air
  • 4 sudu besar tepung jagung
  • 1/2 sudu teh esen vanilla
  • 3 sudu besar butter
  • 1 paket serbuk agar2 (10-11gm)

Cara-cara

  1. Campurkan semua bahan kecuali butter dan kacau selalu hingga mendidih.
  2. Masukkan butter, kacau hingga pekat.
  3. Angkat dan masukkan kedalam loyang atau acuan yg disukai.
  4. psssttt! ni akak tambah cara yer..untuk puding ni n puding2 lain, kalu nak senang keluarkan bila dah beku, basahkan dulu acuan sebelum memasukkan puding..bila dah beku, insyaAllah senang nak keluarkan.

MeMbAwA KeBeNaRaN iTu MeMaNg PaYaH..~




Membawa kebenaran itu memang payah
Namun...
hati itu telah menjadi milik Allah
Maka tiada lagi kegundahan jiwa.
Bukan mudah...
Yang penting walau apa pun persepsi manusia
Selagi Al-Quran dan As-Sunnah menjadi benteng kehidupan, Juga...
Solat lima waktu ditegakkan dengan penuh kehambaan
Pasti...
Pasti akan Allah s.w.t. tunjukkan jalan.
Ambillah insan...
Pengalaman hidup yang dilalui sebagai pengajaran
Namun...
Kesedaran yang Allah ilhamkan
Mampu menggoncangkan hati dan iman Sungguh...
Bukan mata yang buta tapi hati di dada
Beruzlahlah kelak kan kau temui hikmah Bersabarlah sesungguhnya itu adalah tarbiyah Allah Bersihkanlah....
Segala persepsi yang membelenggu dirimu Aku hanya berpesan Untuk sama seiring sejalan menuju Tuhan Yakinlah...
Sungguh Allah itu dekat
Mengapa tidak kau rasainya Apakah manusia telah lupa? Setelah ia merasakan kecukupan dalam kehidupan Ia sombong pada Tuhan...
Ia lupa...
Siapa yang membukakan matanya selama ini?
Siapa yang memberikan rezekinya selama ini? Siapa? Kalau bukan Tuhan...
Tapi kenapa manusia lupa...


"Wahai orang-orang yang beriman! Jadilah kamu penegak keadilan, menjadi saksi kerana Allah, walaupun terhadap dirimu sendiri atau terhadap ibu bapa dan kaum kerabatmu. Jika dia (yang bertakwa) kaya ataupun miskin, maka Allah lebih tahu kemaslahatan (kebaikannya). Maka janganlah kamu mengikuti hawa nafsu kerana ingin menyimpang dari kebenaran. dan jika kamu memutarbalikkan (kata-kata) atau enggan menjadi saksi, maka ketahuilah Allah Mahat Teliti terhadap segala apa yang kamu kerjakan." (An-Nisa,4:135)
"Dan inilah jalan Tuhanmu yang lurus. Kami telah menjelaskan ayat-ayat (Kami) kepada orang-orang yang menerima peringatan." (Al-An'am,6:126)

Friday, 5 February 2010

~...aku b0SaN....~


Katakan padaku kekasih..

Kesilapan yang pernah ku lakukan dulu..

ternyata aku yang harus dipersalahkan..

ku akuii..


Aku leka dengan kerjaya...

mengejar kekayaan di dunia ini..

betapa hancurnya hatimu laluinya..

ku akui....


jika dapat ku mengulangi..

perjalanan cintaku bersama mu lagi...

akanku jaga sebaik-baik cinta ini...


kini ku rasa kehilangan..

ku sedar betapa pentingnya..

kau disisi..

yang slalu ada..

yang slalu rindu..

terhadap diriku...


jangan..jangan..

jangan ku ulangi lagi..


jika dapat ku mengulangi..

perjalanan cintaku bersamu lagi..

akan ku jaga sebaik-baik cinta ini..


kini ku rasa kehilangan..

ku sedar betapa pentingnya..

kau disisi..

yang slalu ada..

yang slalu rindu..

terhadap diriku..


oo0o0wwhh..


design by :

nur hidayah kamaruzaman..